Antwerpen

Groendaken gezocht in Sint-Andries voor nieuw onderzoeksproject

Groendaken spelen een belangrijke rol in de stad: ze ogen niet alleen mooi, maar verminderen ook hittestress en geven een boost aan biodiversiteit in de stad. Lange droge periodes maken het groendaken echter moeilijk om te overleven. Daarom wil het nieuwe Europese onderzoeksproject “RainBrain” groendaken slim maken: sensoren die de gezondheid van het groendak monitoren, en indien nodig automatisch bewateren. Stad Antwerpen en RainBrain zoeken groendakeigenaars in Sint-Andries die op hun dak een sensor willen om hun groendak gezond te houden.

“Samen maken we groendaken nog beter: volg via een gratis app en sensoren de gezondheid van jouw groendak op.”

Wat houdt het project in?

We plaatsen een kleine sensor op jouw groendak die onder andere de temperatuur, het watergehalte in de bodem en in de beplanting meet. De sensor stuurt die data door naar “RainBrain”, ons monitoringplatform. Op die manier leren we meer over de werking en impact van groendaken, en kunnen we de gezondheid van jouw groendak monitoren. Door die data te combineren met voorspellingen van het weer bepalen we hoeveel water je groendak nodig heeft om volop te kunnen bloeien. Je zal alles zelf kunnen volgen via een app.

‚Äč

Deelname aan het project is volledig gratis. “RainBrain” kan op elk type groendak geïnstalleerd worden, en er is geen stroom- of internetverbinding nodig. De geselecteerde groendaken krijgen eind april een sensor. Het project loopt tot september 2019.

Interesse om deel te nemen?

Vragenlijst

Geïnteresseerde groendakeigenaars wordt gevraagd om onderstaande vragenlijst in te vullen. Zo kunnen we de meest geschikte locaties vinden om RainBrain te ontwikkelen. Alvast bedankt!

Logo SynchroniCity.png
Logo Agilis.png
Logo Sumaqua.png